Demirel Shotokan Karate-Do

Amacımız, çocuklarımızı önce iyi bir insan, sonra iyi bir öğrenci ve olabiliyorsa iyi birer sporcu olarak yetiştirmektir.

Karate-Do Nedir?

Kelime anlamı olarak bakıldığında ‘kara’ boş, ‘te’ ise el anlamında olup, kısaca boş el anlamına gelmektedir. Silahsız olarak yapılan bir savunma sanatıdır. 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başında Gichin Funakoshi tarafından düzenlenerek modern bir spor haline getirilmiştir. Günümüzde karate, evrensel sportif kurallar dahilinde, bilimsel olarak yapılan bir spordur. Öncelikli olarak kişilerin, ruh, beden ve zihin üçgeninde bütünsel olarak gelişimini amaçlamaktadır.

Karate müsabakaları kata ve kumite olmak üzere iki farklı dalda yapılmaktadır. Kata basitçe, karate tekniklerinin belirli bir ritim ve metotla uygulandığı hayali dövüş olarak tanımlanabilir. Kadın ve erkeklerde ferdi ve takım kategorilerinde yapılır. Takım kata müsabakalarında sporcular, kata içerisindeki tekniklerin açılımını (bunkai) da sergilemektedir.

Kumite ise belirli kurallar çerçevesinde müsabıkların karşılıklı dövüşmesidir. Ellik, ayaklık, dişlik, göğüslük gibi koruyucu malzemeler ile önlem alınmış olsa da, karate müsabakalarında sert vuruşlar kesinlikle yasaktır. Kumite müsabakalarında tüm vuruşlar kontrollü ve yalnızca puan almaya yöneliktir.

Karate-Do ve Olimpiyat

Uzun yıllar boyunca olimpik bir spor olan karate, olimpiyatlarda yarışan bir branş olmak için verdiği mücadeleyi kısa bir süre önce kazandı. İlk kez Buenos Aires 2018 Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları’nda yer almasının ardından, 24 Temmuz – 9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Japonya’nın başkenti Tokyo’nun ev sahipliği yapacağı 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları programında da karate branşı yer alıyor. Senegal’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 2022 Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları’nda da karate branşında mücadele olacak.

Türkiye'de Karate-Do

Pek fazla bilinmese de Karate, 2010 yılından beri ülkemizin en başarılı olduğu ve uluslararası alanda en çok madalya kazandığımız spor branşlarının başında yer alıyor. Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında ülkemize madalya kazandıran birçok sporcumuz oldu. Bugün, Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda yarışmak için mücadele eden sporcularımız, dünya sıralamasında neredeyse her kategoride ilk 8 içerisinde yer alıyor.

Karate-Do Sporunun Faydaları

Bütün sporlar faydalıdır. Ama ‘’Karate’’ sporu selamla başlayıp selamla bitirilen, içinde; saygı, sevgi, disiplin, hiyerarşi, ast, üst ilişkisi gibi yüzyılların felsefe derinliği ve zenginliği olan günümüze kadar da bozulmadan devam eden bir spor dalıdır.

Psikiyatri uzmanları da; çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimi için karate sporu yapmalarını öneriyorlar.

  • Obezite ile mücadele bilinci küçük yaşlarda oluşur.

  • Beyin, beden koordinasyonu ve mücadeleci bir yapı oluşur.

  • Özgüvene sahip bir birey olarak yetişmesini sağlar.

  • Özünde disiplin olması nedeniyle dikkat ve yoğunlaşma gelişir.

  • Programlı olma alışkanlığı ve disiplin anlayışı kazanır.

  • Enerji ve stresini atıp, sigara vb. kötü alışkanlıklardan uzak kalmasını sağlar.

  • Takım anlayışı ve dayanışmanın başarıya sağladığı katkı bilincini kazanır.

  • İnce uzun kas yapısı, esnek, atletik ve fit bir vücut kazanımı sağlar.

  • İleriki yaşamında kendisiyle barışık, sağlıklı ve pozitif yaşam sürer.

  • Spor yapmaya engel herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkes yapabilir.

Karate-Do'da Kuşaklar

Karate-Do’da kuşaklar, olgunlaşmanın ve mükemmelleşmenin sembolüdür. Kuşak renklerinin açıktan koyuya doğru gitmesi bunu simgelemektedir. Bu olgunlaşma ve mükemmelleşme yalnızca teknik anlamda değil, dürüstlük, saygı, kurallara bağlılık ve sevgi gibi olguları da içermektedir. Bu sayede karateciler, ilerledikleri her kuşakla beraber çevrelerindeki diğer insanlar için örnek birer birey olmaktadır.

Karate’de sırasıyla Beyaz, Sarı, Turuncu, Yeşil, Mavi, Kahverengi ve Siyah olmak üzere 7 kuşak vardır. Siyah kuşağa kadar olan kuşaklar Kyu (Öğrenci Sınıfı) olarak, siyah kuşak seviyeleri ise Dan (Usta Sınıfı) olarak adlandırılır. Kahverengi kuşak, siyah kuşağa hazırlık olarak üç kyuya ayrılır. Dan seviyeleri ise 10. Dana kadar gitmektedir.

Karate’de Kyu (öğrenci sınıfı) kemer terfi imtihanları dört ayda bir olmak üzere, her yıl Şubat, Haziran ve Ekim aylarında kulübümüzde, antrenörümüz tarafından yapılmaktadır.

ÇETİN DEMİREL

WKF 7. Dan - Uluslararası Hakem & Antrenör​

1975 yılında karateye başladı. İstanbul ve Türkiye şampiyonluğu da dahil çeşitli dereceler elde etti. 1985 yılında Türkiye Karate Federasyonu’nun açmış olduğu kurslara katılarak Hakem ve Antrenör sertifikalarını aldı. Antrenörlük döneminde Avrupa ve Dünya şampiyonu sporcular yetiştirdi. Milli takım antrenörlüğü döneminde ise takımımız Akdeniz, Balkan, Avrupa ve Dünya Şampiyonu oldu.

Bir yandan antrenörlük görevini sürdürürken diğer yandan da hakemlik konusunda büyük başarılara imza attı. 1992 Türkiye’nin ilk Uluslararası Karate Hakemi oldu ve ardından Merkez Hakem Kurulu Başkanlığına getirildi.2005 yılında Avrupa Hakem Komitesi’ne seçildi.

1983 yılından beri kurucusu olduğu Pendik Demirel Spor Kulübü’nde şampiyonlar yetiştirmeye devam etmektedir.